Hi, I'm Azah..I'm a happy go lucky person.I'm happily married and have 5 wonderful and beautiful children...
Assalamualaikum...Saya Azah, saya seorang yang sepontan dan sempoi. Saya sudah berumahtangga dan mempunyai 5 orang anak....
Menerima tempahan sepanjang tahun untuk musim perayaan dan apa sahaja majlis. Sila klik FB saya untuk hubungi..
Total Pageviews
Bahan-bahan
1 ekor ikan patin (sederhana besar)
4 camb tempoyak (atau ikut citarasa sendiri nk byk ke skit)
secekak daun kesum
1 kuntum bunga kantan
5 ulas belimbing buluh (di belah dua)/
3 -4 keping asam keping
20 ulas cili api pipit( cili api yg warna merah tu-pedas giler dan siap ditumbuk lumat-sy blender je)
*cili juga boleh ikut citarasa masing2, nk pedas bykkn tidak mahu pedas kurangkan la...
sedikit garam
sedikit gula...
air secukupnya
Caranya:-
1. masuk semua bahan sekali gus kecuali daun kesum..
2. masukkan air sehingga sama aras dengan ikan...kalau nk cair lebihkan sikit airnya...
3. didihkan atas api sehingga hampir menggelegak masukkan daun kesum dan masukkan garam serta gula...kalau nk sedap masuk laa sedikit serbuk perasa...jgn byk2 nnt botak plak...hehhe
4. sesudah menggelegak boleh la tutupkan api...
5 sendukkan ke dalam pinggan dan hidang panas2...makan bersama nasi panas....fuhhhhh berapi....
selamat mencuba!!!
*kalau nk sedap boleh masukkan juga petai ke dalam kuah ni....*
No comments:
Post a Comment